Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 250 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jajka - 4 sztuki
  • starty ser typu Gruyere - 250 gramów
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
  2. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.
  3. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.
  4. Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.
  5. Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.