Klopsiki z kurczaka z sosem

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • szalotka - 2 sztuki
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • wino ryżowe - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • filety z piersi kurczaka - 3 sztuki
  • sos:
  • seler naciowy łodyga - 0.5 sztuk
  • Młoda cebulka - 1 pęczek
  • ziarna sezamowe - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i smaż w woku na połowie rozgrzanego oleju przez około 5 minut ciągle mieszając. Mięso wyjmij i odstaw.
  2. Szalotkę, selera i czosnek posiekaj. Wrzuć do woka i smaż przez 2 minuty.
  3. Warzywa dodaj do kurczaka i razem zmiksuj. Dodaj 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, sól, pieprz i jajko. Wymieszaj.
  4. Ciemny sos sojowy wymieszaj z winem i sezamem.
  5. Z masy kurczaka ulepić niewielkie kulki.
  6. W woku rozgrzej pozostały olej i smaż klopsiki porcjami przez około 5 minut, ciągle mieszając. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
  7. Młodą cebulkę pokrój na paski, podsmaż, dodaj resztę jasnego sosu sojowego. Podawaj z klopsikami i z sosem.