Kokosowe ciasto
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 5 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • dżem z czerwonej porzeczki - 1 opakowanie
  • posiekane orzechy włoskie - 20 dekagramów
  • białko - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 20 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku i jajka (aby masa się nie zważyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową).
  2. Na końcu wmieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Posmarować dżemem, posypać orzechami.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli, po troszeczku dosypywać cukier kryształ - co usztywni pianę.
  6. Na końcu dodać wiórka kokosowe i wyłożyć na placek.