Kokosowy kurczak curry

Składniki:

  • olej - 1 łyżka
  • mleko kokosowe - 450 mililitrów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • świeża bazylia - 10 sztuk
  • filety z kurczaka - 800 gramów
  • pasta curry - 2 łyżki
  • czerwona papryka chilli - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój na kawałki, bakłażana w kostkę, a papryczki posiekaj.
  2. Na rozgrzany olej wrzuć pastę curry i usmaż ją, a następnie dodaj połowę mleka.
  3. Kiedy sos zacznie pachnieć, wrzuć kurczaka i powoli dolewaj resztę mleka.
  4. Gotuj do czasu, gdy kurczak będzie miękki.
  5. Teraz dodaj bakłażana i sos sojowy.
  6. Po doprowadzeniu do wrzenia, wrzuć papryczki chili oraz bazylię. Cały czas mieszaj w trakcie dodawania składników.
  7. Kurczaka zdejmij z ognia i podawaj z ryżem.