Kotleciki z kalafiora
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kalafior - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 15 dekagramów
  • cukier - 1 szczypta
  • pęczek posiekanego koperku - 1 sztuka
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżek
  • posiekana natka pietruszki
  • olej - 3 łyżki
  • woda-wrzątek - 0.5 litrów
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.
  2. Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.
  3. Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, Przyprawę w mini kostkach Knorr, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne) i dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
  5. Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.