Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 100 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • mąka z ciecierzycy - 50 gramów
  • nieduży kalafior - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 100 mililitrów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Curry Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • kolendra - 1 pęczek
  • jajka - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • bułka tarta - 100 gramów
  • pestki dyni - 50 gramów
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • dip:
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • Czosnek z USA Knorr - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • cytyna - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Kasze jaglaną ugotuj w 200 ml wody,100 ml mleka z kostką rosołową do miękkości. Kasza może być lekko rozgotowania.
  2. 2 jaja ugotuj na twardo obierz posiekaj nożem z grubsza. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na odrobinie oleju. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  3. Surowego kalafiora posiekaj nożem powinien być mocno rozdrobniony. Posiekaj pęczek kolendry.
  4. W misce połącz ciepła kaszę , jajka , kalafiora pestki dyni, cebulę, mąkę, kolendrę, pieprz , curry, chili . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.
  5. Z masy uformuj ma kotleciki obtocz je z wierzchu w bułce obsmaż na złoty kolor na patelni. Kotleciki podawaj z dipem czosnkowym.
  6. Jogurt połącz majonezem z sokiem z połówki cytryny i czosnkiem. Kotleciki podawaj z ulubioną sałatką.