Krem z zielonego groszku
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szalotka - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz biały mielony - 2 szczypty
  • cukier - 2 szczypty
  • do ozdoby: gęsta śmietana albo jogurt - 4 łyżki
  • woda - 750 mililitrów
  • Bulionetka warzywna Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Groszek opłucz i dobrze osącz - mrożonego nie musisz myć. Szalotki obierz, posiekaj.
  2. W garnku roztop masło, zeszklij szalotkę. Dorzuć groszek i smaż chwilę mieszając. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki cukru. Zalej bulionem z bulionetek rozpuszczonych w ok. 750 ml wody i gotuj na małym ogniu aż groszek będzie miękki - nie przykrywaj garnka !
  3. Zupę zmiksuj dosypując jeszcze miętę i dolewając śmietankę. Jeśli bęzie zbyt gęsta dolej troszkę wody. Dopraw do smaku ew. solą i pieprzem. Podawaj z kleksikami gęstej śmietany albo jogurtu.