Krewetki z ananasem

Składniki:

  • sok pomarańczowy - 100 mililitrów
  • cukier - 2 łyżki
  • ananas - 200 gramów
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • imbir - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • ocet winny - 3 łyżki
  • dymka - 1 sztuka
  • Krewetki z ananasem - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę przekrój na połowę, usuń pestki i posiekaj.
  2. Dymkę i czosnek również posiekaj, a imbir zetrzyj.
  3. Do 100 ml wody dodaj mąkę, sok pomarańczowy, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier, chili, dymkę, czosnek i imbir. Wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj, aż zgęstnieje.
  4. Ananasa pokrój w kostkę, a krewetki umyj i odsącz. Ananasa i krewetki wrzuć do sosu i gotuj przez minutę.