Kruszonka owocowa dla alergików
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna razowa - 60 gramów
  • mąki pszennej typ 500 - 40 gramów
  • płatków owsianych - 50 gramów
  • olej - 4 łyżki
  • jabłek - 6 sztuk
  • żurawina - 6 łyżek
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną.
  2. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę.
  3. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.