Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • olej do smażenia - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • cytryna - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w szerokie (około 2 centymetrowe) paski i przełóż do miski.
  2. Dodaj jogurt, przyprawę Knorr oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z 1 cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze liście, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, cebulę w krążki tak, aby powstały pierścienie.
  4. Wszystkie warzywa oraz sałatę przełóż do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu na 10 minut.
  5. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Powinno być soczyste w środku.
  6. Warzywa odsącz z wody. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek oraz pozostały sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i układaj na talerzach. Na wierzchu połóż kurczaka i polej sosem powstałym podczas smażenia. Natychmiast podawaj.