Kurczak z trawą cytrynową
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z podudzi kurczaka - 800 gramów
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • jogurt naturalny - 200 gramów
  • kawałek świeżego imbiru - 3 cm
  • szalotka - 2 sztuki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżka
  • kmin rzymski w całości (ziarenka) - 1 łyżeczka
  • kolendra w całości (ziarenka) - 1 łyżeczka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 6 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • limonka - 3 sztuki
  • chlebek pita - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia z kurczaka umyj, osusz, ponacinaj poprzecznie aż do kości.
  2. Obierz cebulki, czosnek, trawę cytrynową i imbir umieść w kielichu miksera, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawę Knorr. Dolej jogurt i rozdrobnij dokładnie całość.
  3. W moździerzu rozetrzyj na miazgę goździki, czarny pieprz, kolendrę i kmin rzymski. Dodaj przyprawy do marynaty z jogurtu.
  4. Dwie limonki pokrój w cząstki, z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Natkę kolendry posiekaj, dodaj wszystko razem do marynaty z jogurtu. Umieść w niej udka, całość odstaw do lodówki do marynowania na minimum 12 godzin.
  5. Grilluj przez około 40 minut w średniej temperaturze, pod przykryciem na tackach aluminiowych, odwracając mięso co jakiś czas. Grilluj aż mięso będzie w pełni dopieczone. Podawaj na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita, delikatnie podpieczonym na grillu.