Kuskus z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • ziemniaki - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • pomidory - 500 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • brokuły - 300 gramów
  • bazylia - 4 łyżki
  • pasternak - 4 sztuki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • szczypiorek posiekany - 4 łyżki
  • rzepa - 4 sztuki
  • natka pietruszki posiekana - 4 łyżki
  • galaretka - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pasternak, ziemniaki i rzepę pokrój w kostkę.
  2. Pasternak gotuj w osolonym wrzątku około 2 minut. Odcedź i razem z ziemniakami i rzepą umieść w żaroodpornym naczyniu.
  3. Czosnek zmiażdż, dodaj do pasternaku, polej 3 łyżkami oliwy. Wymieszaj. Oprósz solą i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  4. Galaretkę rozpuść w 4 łyżkach wody, polej nią warzywa, ponownie piecz około 10 minut.
  5. Kuskus ugotuj według przepisu.
  6. Pomidory posiekaj, smaż około 3 minut na reszcie rozgrzanej oliwy. Dodaj kuskus, podgrzej, dodaj zioła i sok z cytryny. Wymieszaj.
  7. Brokuły podziel na różyczki, zblanszuj. Podawaj kuskus z warzywami i brokułami.