Langosz ze śmietaną - VIDEO
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • duże ziemniaki - 2 sztuki
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 0.75 szklanek
  • świeże drożdże - 15 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 1 szklanka
  • śmietana
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • kwaśna śmietana - 4 łyżki
  • szczypior - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.
  2. W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie wyciśnij 1 łyżeczkę soku z cytryny, połącz go ze śmietaną, pokrojonym szczypiorem, dodaj pieprz Knorr i wymieszaj.  Wstaw do lodówki.
  4. Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z przygotowaną śmietaną.