Lasagne z grzybami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makaron Lasagne - 250 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 2 opakowania
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • pieczarki - 300 gramów
  • cukinia - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • tarty ser żółty - 200 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 150 unit
  • natka pietruszki - 1 szczypta
  • olej - 1 łyżka
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Dwa opakowania Fix Knorr wymieszaj z 0,5 litrem wody i śmietaną. Gotuj kilka minut. Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie pokrój w paski. Wywar zachowaj. Cebulę i czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie.
  2. Pieczarki pokrój w ósemki, cukinię w półplastry. Przesmaż razem z cebulą i zalej wywarem z grzybów - gotuj do momentu odparowania płynu. Dodaj posiekaną natkę, namoczone grzyby i dopraw do smaku.
  3. Naczynie żaroodporne natłuść. Na spód wylej kilka łyżek sosu i równomiernie rozprowadź, następnie ułóż płaty lasagne. Posmaruj kolejną porcją sosu i ułóż farsz grzybowy z cukinią. Czynność tę powtórz dwa razy.
  4. Wierzch lasagne posmaruj sosem i równomiernie posyp serem tartym. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 °C i zapiekaj 45 minut.