ŁAZANKI ZE SZPINAKIEM
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • oliwa - 1 łyżka
  • szpinak (może być mrożony) - 7 sztuk
  • czosnek - ząbki - 4 sztuki
  • bazylia - 4 sztuki
  • rozmaryn - 2 szczypty
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • śmietana 30 % - 2 łyżki
  • serek topiony śmietankowy - 1 łyżka
  • łazanki - 1.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko zrumieniłam, wrzuciłam szpinak i poszatkowaną bazylię, podlałam dwoma łyżkami wody. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut ( do rozmrożenia się szpinaku). Zdjełam pokrywkę dodałam śmietanę i serek topiony, dokładnie wymieszałam i znów przykryłam. Od czasu do czasu mieszając sprawdzałam czy serek topiony uzyskał jednolitą konsystencję (serek również zagęści szpinak).
  2. Łazanki ugotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty suszonego rozmarynu. Odcedziłam i wymieszałam ze szpinakiem, chwilkę jeszcze potrzymałam na ogniu.
  3. Podałam w towarzystwie warzyw gotowanych na parze: brukselki, fasolki szparagowej, brokuła,kalafiora i marchewki. Warzywa te ugotowałam dodając do pojemnika z wodą łyżeczkę soli czosnkowej, kilka listków bazylii i pieprzu ziołowego.