Lody waniliowe z solonym karmelem
  • 20 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Carte d'Or Vanilla - 300 gramów
  • słony karmel
  • cukier - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • masło - 0.5 łyżek
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cukier zalewamy wodą na patelni i wolno podgrzewamy – NIE MIESZAMY.
  2. Kiedy cała woda wyparuje, a karmel zbrązowieje, dodajemy masło i delikatnie mieszamy.
  3. Karmel wylewamy na papier do pieczenia i nim wystygnie posypujemy jego powierzchnię szczyptą soli (musimy to zrobić nim wystygnie by sól dostała się do środka).
  4. Kiedy karmel wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki (według uznania) i dodajemy do lodów Carte D’or z wanilią z Madagaskaru. Serwujemy w pucharku.