Łopatka w miodzie i musztardzie

Składniki:

  • tłuszcz - 2 łyżki
  • majeranek - 2 łyżki
  • olej - 100 mililitrów
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżeczka
  • marynata:
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • musztarda - 4 łyżki
  • śliwki suszone - 5 sztuk
  • łopatka bez kości - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Miód wymieszaj z musztardą, olejem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Zalej mięso i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Po upływie tego czasu mięso ułóż na natłuszczonej blasze, obsyp pieprzem, zielem i śliwkami. Piecz 20 minut w temperaturze 220 stopni.
  4. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.