Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia - 4 sztuki
  • pistacje - 50 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • masło - 150 gramów
  • kromki chleba tostowego - 5 sztuk
  • Pieprz cytrynowy Knorr - 1 łyżka
  • Czosnek z USA Knorr - 1 łyżeczka
  • Cebula z USA Knorr - 1 łyżeczka
  • limonka - 1 sztuka
  • kalafior - 0.5 sztuk
  • oliwa truflowa - 50 mililitrów
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • parmezan - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Otrzyj limonkę ze skóry, przekrój ją z wysokości na cztery części. Z grubsza pokrój natkę pietruszki.
  2. Filety z łososia natrzyj delikatnie oliwą wymieszaną ze skórką z limonki, oprósz pieprzem cytrynowym, delikatnie oprósz solą, obsmaż z obu stron na patelni następnie przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  3. W kielichu blendera umieść okrojone ze skóry kromki chleba tostowego, dodaj orzechy pistacjowe i przesiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj.
  4. Zielony „chleb z orzechami” pomieszaj ze 100 g masła. Powstałą masę nałóż na wierzch fileta z łososia. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 15 minut.
  5. Kalafiora pokrój w marniejsze różyczki, ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem do zupełnej miękkości - około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź różyczki kalafiora na durszlaku, przełóż do kielicha blendera, dodaj 50 g masła, oliwę truflową, parmezan i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj aż powstanie aksamitne puree. Upieczonego łososia serwuj na talerzu, na puree z kalafiora z cząstkami limonki.