Łosoś zapiekany na warzywach
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś świeży filety - 4 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • seler naciowy łodyga - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • szparagi zielone świeże - 10 sztuk
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Filety przypraw i obsmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni. Przygotuj bulion - Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, szparagi oczyść i pokrój na 4 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój selera. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałe warzywa i smaż razem na mocnym przez 3 minuty.
  3. Usmażone warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany wywar.
  4. Filety ułóż na warzywach, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem rybę skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem.