Makowiec z lukrem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • Forma o średnicy 22-24 cm.

Składniki:

    ciasto:
  • mielony mak lub masa makowa - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • połówki orzechów włoskich (do dekoracji) - 10 sztuk
  • lukier:
  • cukier puder - 170 gramów
  • woda - 5 łyżek
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Zmiksuj żółtka z cukrem i Kasią.
  2. Dodaj miód, mielony mak oraz proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie łyżką.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Dodaj pianę z białek do miski za pomocą łyżki.
  5. Przygotuj formę o średnicy 22-24 cm, i wysmaruj ją Kasią.
  6. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Wylej lukier na ostudzone ciasto i rozprowadź nożem.