Mazurek ryżowy-bezglutenowy
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • kleik ryżowy - 160 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jaja duże - 3 sztuki
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • dodatkowo
  • marmolada (bez glutenu)
  • bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką Kasię, kleik ryżowy (łyżkę odłóż) i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  2. Z 3/4 otrzymanej masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Płaską blachę lub dno dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Kulki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blaszce.
  4. Trzonek drewnianej łyżki lub pędzla mocz w zimnej wodzie i zrób za jego pomocą małe dołki w ciasteczkach.
  5. Stół oprósz odłożonym kleikiem. Z pozostałego ciasta zrób na stole długi, cienki wałek i ułóż dookoła ciasteczek tworząc rant mazurka.
  6. Do dołków w kuleczkach włóż odrobinę marmolady i bakalie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w 180° C. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.