Mini serniczki na makowym spodzie
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

    spód
  • suchy mak. - 300 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • masa serowa
  • serek kremowy - 1 kilogram
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • śmietana kremówka 30% - 100 mililitrów
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • skórka z cytryny - 2 sztuki
  • skórka kandyzowana z pomarańczy - 100 gramów
  • polewa
  • śmietana 18% - 200 gramów
  • sok z cytryny - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • biała czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mak z rozpuszczoną Kasią, mąką i cukrem.
  2. Z pergaminu wytnij kółka o wymiarach dna naczynka oraz prostokąt o długości obwodu foremki i wysokości o dwa centymetry wyższej od krawędzi foremki. Foremki posmaruj Kasią, a następnie wyłóż dno i boki przygotowanym pergaminem.
  3. Przygotowaną masę makową włóż do foremek na grubość około 1 cm. Gotowe naczynka wstaw do lodówki.
  4. Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem do otrzymania puszystej jasnej masy. Dodaj śmietankę, skórkę z cytryny, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  5. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj.
  6. Masę wyłóż do foremek na masę makową. Całość ustaw na blasze piekarnika, a następnie podlej wodą i dokładnie zawiń od góry folią aluminiową.
  7. Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170 st. C. przez około 60 min. Kontroluj czas, ponieważ jest uzależniony od pojemności foremek, jakich użyjemy.
  8. Po wyjęciu z pieca wylej polewę na jeszcze ciepłe serniki i pozostaw do schłodzenia.
  9. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę dodaj śmietanę, cukier i sok z cytryny. Masę dokładnie wymieszaj. Gdy zgęstnieje, wylej na jeszcze ciepły sernik i odstaw do ostygnięcia.