Mleczny mazurek z owocami
  • 55 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C
  • 20 x 25 cm

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajko (M) - 1 sztuka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mleko - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.25 szklanek
  • mleko w proszku - 120 gramów
  • serek śmietankowy (np. Bieluch) - 100 gramów
  • wierzch
  • mango - 1 sztuka
  • kiwi - 2 sztuki
  • truskawki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną Kasię i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.
  2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
  3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.
  4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem.
  5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.
  6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.