MUFFINY TRUSKAWKOWE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180°C °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 225 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 180 mililitrów
  • olej - 60 mililitrów
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • truskawki pokrojone w kostkę - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
  2. Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wrzucić truskawki i cukier i wymieszać.
  3. W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać mleko, olej i wymieszać.
  4. Połączyć suche składniki z mokrymi i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek (ciasto nie wylewa się) i poukładać na wierzchu pokrojone truskawki.
  5. Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut – aż będą ładnie zarumienione z wierzchu, upieczone od razu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie studzić na kratce.