Naleśniki z pieczarkami i warzywami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gramów
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • filet z kurczaka - 300 gramów
  • seler naciowy - 0.5 sztuk
  • starty ser - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 3 szczypty
  • olej do smażenia - 5 łyżek
  • ciasto naleśnikowe
  • mąka - 250 gramów
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda gazowana - 50 mililitrów
  • olej - 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na naleśniki połącz w misce na gładką masę, smaż naleśniki na małej ilości oleju na złocisty kolor z obu stron. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników i średnicy 24 cm.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skóry, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  3. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę, selera obierz i pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pieczarki pokrój drobno.
  4. Podsmaż warzywa: najpierw cebulę, potem pieczarki i resztę warzyw, na końcu dodaj pomidora i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na naleśnikach ułóż farsz, zawijaj jak gołąbki. Przed podaniem posyp serem i odgrzewaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 °C 15 min.