Naleśniki ze szpinakiem
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna typ 750 - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko 0,5% tłuszczu - 1 szklanka
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • mała główka czosnku - 1 sztuka
  • Flora ProActiv - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę dodaj do mleka, wymieszaj, dodać jajko, całość zmiksować.
  2. Naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej.
  3. Zagotować w garnku niewielką ilość wody, włożyć szpinak i podgrzewać stale mieszając tak aby część wody wyparowała, po czym odstawić naczynie z ognia.
  4. Do szpinaku dodać zmiażdżony czosnek i Florę ProActiv.
  5. Całość wymieszać, a następnie nakładać na naleśniki. Naleśniki składamy na pół i podajemy na dużym talerzu.