Opiekany bakłażan
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażany - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • duży pomidor - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżek
  • chleb pita - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Piecz bakłażany w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, następnie wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
  2. Posiekaj pomidora w drobną kostkę. W misce wymieszaj pomidora z dwoma łyżkami oliwy.
  3. Chlebek pita podpiecz i pokrój na małe kawałki. Papryczkę chilli pozbaw pestek i posiekaj.
  4. Zmiksuj miąższ bakłażana z czosnkiem, chilli (bez pestek) i resztą oliwy, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i posiekaną natką. Pastę z bakłażana wyłóż na półmisek, udekoruj natką pietruszki i pomidorem, podawaj z pitą.