Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron orkiszowy świderki - 30 dekagramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • śmietana 18 % - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • koperek - 1 pęczek - 1 sztuka
  • tarty parmezan - 3 łyżki
  • pieprz - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi.
  3. Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem.
  4. Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek.
  5. Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, polewamy sosem.