Orzechowiec z jabłkiem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • orzechy włoskie posiekane - 1 szklanka
  • jabłka - 3 sztuki
  • rodzynki - 0.5 szklanek
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka.
  2. Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy i namoczone oraz odsączone rodzynki.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować orzechami.