Pączki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • smażenie °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.25 szklanek
  • świeże drożdże - 20 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • spirytus - 1 łyżka
  • nadzienie
  • twarda marmolada - 1 opakowanie
  • do smażenia
  • olej do smażenia - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Kasię rozpuść i przestudź.
  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże, rozpuszczoną Kasię i łyżkę spirytusu. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera.
  4. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.
  5. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę.
  6. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.