Pappardelle alla puttanesca
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron papardelle (szerokie wstążki) - 300 gramów
  • filety anchois - 9 sztuk
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory - 2 sztuki
  • kapary - 1 łyżka
  • czarne oliwki bez pestek - 1 szklanka
  • zielone oliwki bez pestek - 1 szklanka
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • pokrojona w paseczki bazylia (kilka listków) - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.
  2. Rozdrobnij czosnek i podsmaż go na oliwie przez 1 minutę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do czosnku wraz z anchois, kaparami oraz oliwkami, po czym chwilę razem podsmaż.
  3. Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr według przepisu na opakowaniu, zalej nim całość i gotuj jeszcze parę minut.
  4. Dodaj posiekaną bazylię, natkę pietruszki i makaron, następnie dokładnie wymieszaj i podawaj na dużych talerzach.