Piaskowa Zebra
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 15 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • wiśnie koktajlowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka utrzeć na pianę, dodając cukier i cukier waniliowy.
  2. Ciągle ucierając dodać jajka.
  3. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać, połączyć z Kasią.
  4. Ciasto podzielić na 2 części, jedną zmieszać z kakao.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić warstwą białego ciasta, zrobić rowek, włożyć warstwę ciemnego ciasta i dalej układać warstwami.
  6. Wstawić ciasto do piekarnika.
  7. Po wyjęciu udekorować wiśniami koktajlowymi.