Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
  • 120 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 1.5 kilogramów
  • kwaśne jabłko - 1 sztuka
  • szalotki - 6 sztuk
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • słonina - 400 gramów
  • dżem morelowy - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca.
  2. W misce wymieszaj Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach.
  3. W nacięcia włóż cząstkę jabłka i plaster cebuli.
  4. Plastry słoniny nałóż na mięso i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na co najmniej 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Jeśli wciąż będzie niedopieczone, wydłuż czas o kolejne 10 minut.