Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • dorada - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Chilli - 4 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Sok z 0.5 cytryny
  • czosnek ząbek - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.
  2. Ryby ułóż na aluminiowej taczce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.
  3. Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z sosem Hellmann’s Chilli i dokładnie wymieszaj.
  4. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą oraz przygotowanym sosem Hellmann's Chilli.