Pieczona golonka w piwie
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • golonki - 4 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 8 ziaren
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • czosnek główka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • ciemne piwo typu porter - 500 mililitrów
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 1 opakowanie
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Golonki umyj. Jeśli mają widoczne kawałki szczeciny - usuń ją opalając golonkę nad gazem i skrobiąc miejsce opalenia ostrym nożem. Następnie skórę z golonki ponacinaj ostrym nożem na przemian, tworząc, w miarę możliwości, równe romby.
  2. W garnku z piwem zagotuj starte na tarce warzywa oraz pokrojoną w pół-plastry cebulę. Dodaj kostkę rosołową, przyprawy (ziele, liść laurowy, goździki, pieprz i czosnek). Płyn wystudź i umieść w nim golonki przynajmniej na jeden dzień.
  3. Po tym czasie płyn wraz z mięsem nastaw i gotuj około 60 minut, aż mięso będzie stosunkowo miękkie.
  4. Następnie golonki wyjmij z marynaty, oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, aby nadać jej wyrazisty smak. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut i przykryj folią, aż golonki zrobią się zupełnie miękki a skórka będzie chrupiąca. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij folię i dopiecz mięso. Tak przygotowana golonka będzie soczysta w środku.
  5. Na bazie wywaru z golonki i piwa przygotuj sos. Do szklanki czystego wywaru dodaj Esencję do sosu Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.