Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • imbir świeży starty - 1 łyżeczka
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • cytryna - 3 sztuki
  • wino białe - 200 mililitrów
  • miód - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę osusz papierowym ręcznikiem a następnie natrzyj jej wewnętrzną i zewnętrzną stronę Przyprawą do kurczaka Knorr.
  2. Cytryny sparz wrzącą wodą. Dwie z nich pokrój w cząstki i włóż do środka kaczki. Kaczkę ułóż w brytfance a ostatnią cytrynę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu kaczki.
  3. W rondelku zagotuj 300 ml wody, dodaj wino, imbir pokrojoną w cząstki cebulę oraz miód. Całość wlej do brytfanki.
  4. Brytfankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C, odkryj naczynie i piecz jeszcze przez 15 minut.
  5. Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem.