Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 500 gramów
  • pasternak - 500 gramów
  • orzechy nerkowca - 100 gramów
  • ciecierzyca z puszki - 400 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • daktyle - 100 gramów
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 3 łyżki
  • strąk papryczki chili czerwonej - 1 sztuka
  • imbir kłącze - 4 cm
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • limonka - 2 sztuki
  • kolba cykorii - 3 sztuki
  • sól - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.
  2. Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj chili, a daktyle przekrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz z jednej limonki. Z limonki otrzyj skórkę. Posiekaj natkę kolendry.
  3. Do warzyw dodaj miód, połowę soku z limonki, 2 łyżki przyprawy Garam Masala Knorr, połowę startego imbiru i połowę chili. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C, uważając, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź warzywa. W piekarniku upraż na złoty kolor orzechy nerkowca.
  4. Do warzyw dodaj oliwę, sok z pomarańczy, pozostały sok z limonki i otartą z niej skórkę, kolejną łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr, pozostałą część imbiru, chili, ugotowaną ciecierzycę z puszki, posiekaną natkę kolendry, daktyle oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby sałatkę dopraw do smaku szczyptą soli.
  5. Liście cykorii rozdziel, umyj i osusz. Nakładaj porcję sałatki na liście cykorii. Danie układaj na okrągłym talerzu.