Pieczone bataty z łososiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • bataty (słodkie ziemniaki) - 2 sztuki
  • łosoś - 4 plastry
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • makaron wstążki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana kwaśna gęsta - 250 mililitrów
  • parmezan - 50 gramów
  • Tymianek z Polski Knorr - 0.5 łyżek
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Bataty i łososia pokrój w jednakowej wielkości kostkę ok. 2 cm. Oba produkty rozłóż na osobnych blaszkach do pieczenia.
  2. Skrop oliwą rybę oraz słodkie ziemniaki, a następnie posyp je przyprawą Knorr.
  3. Obie blaszki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W pierwszej kolejności ziemniaki, które będą potrzebowały na upieczenie ok. 30 minut. Po 15 minutach wstaw również łososia na 15 minut.
  4. W tym czasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.
  5. Następnie przygotuj biały sos. W rondelku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Na talerze nałóż gorący makaron, polej sosem, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę oraz słodkie ziemniaki. Całość posyp startym parmezanem i podawaj.