Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • ser feta - 100 gramów
  • pomidorki cherry - kilka sztuk
  • pestki dyni - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • olej z pestek dyni - 2 łyżki
  • młode marchewki - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 8 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie wsyp do miski.
  2. W drugiej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, posiekany czosnek oraz Delikat Knorr. Dodaj do warzyw.
  3. Zamarynowane warzywa przesyp na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 35 minut.
  4. Upieczone warzywa przełóż na półmisek i skrop olejem z pestek dyni. Wierzch posyp pokruszonym serem feta oraz pestkami dyni. Danie podawaj na ciepło.