Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cały kurczak - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • bulion warzywny - 0.5 szklanek
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.
  2. Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.
  3. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.
  4. Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.