Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś filety (po 180 g każdy) - 4 sztuki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • sok z pomarańczy - 250 mililitrów
  • skórka z 1 cytryny
  • cebula - 1 sztuka
  • imbir świeży starty - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.
  2. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.
  3. Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.