Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy bez kości - 1.5 kilogramów
  • śliwki suszone bez pestek - 300 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 65 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • cebula szalotka, mała - 1 sztuka
  • śmietana 18 % - 2 łyżki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.
  2. Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.
  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
  5. Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.