Piernik

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • miód - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • bakalie - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Miód zrumienić z przyprawą do piernika, dodać 3 łyżki wody.
  2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
  3. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C.
  4. Kasię ubić mikserem, dodawać po jednym jajku, po trochu dodawać miodu, dodać sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mąki.
  5. Ciasto wyrobić, dodać osypane mąką bakalie i włożyć piernik do formy.
  6. Po upieczeniu, gdy trochę ostygnie, wyjąć.
  7. Zupełnie zimny piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem grysikowym i polać czekoladą.