Pierś z kurczaka z rukolą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • rukola - 200 gramów
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • grejpfruty - 2 sztuki
  • świeży imbir - 5 gramów
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z pomarańczy - 3 łyżki
  • limonka - 0.5 sztuk
  • sos słodko-pikantny - 3 łyżki
  • olej sezamowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy.
  2. Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i tłuszczu. Rozbij je delikatnie młotkiem tak, aby miały grubość około 2 cm.
  3. Mięso umieść w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 h. Następnie smaż około 10 minut, przewracając pierś co jakiś czas.
  4. Pomarańcze i grejpfruty obierz ze skóry, wytnij z nich fileciki i dodaj wyciśnięty sok z połówki limonki. Zachowaj 2-3 łyżki soku z cytrusów.
  5. W oddzielnej misce połącz sok z cytrusów, olej sezamowy, starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz sos słodko-pikantny.
  6. Usmażoną pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na talerzu razem z filecikami z owoców. Na środku ułóż garść rukoli i polej przygotowanym sosem.