Piersi drobiowe w marynacie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka lub indyka - 4 sztuki
  • ogórek - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • sałata - 1 sztuka
  • szczypior - 1 pęczek
  • sezam - 2 łyżki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 20 gramów
  • marynata
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • świeży imbir - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • sezam - 3 łyżki
  • białe wino - 1 szklanka
  • olej sezamowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Sezam na marynatę podpraż na patelni i rozetrzyj.
  2. Wymieszaj w misce składniki marynaty. Dodaj przyprawę Knorr.
  3. Dodaj 3 nitki drobno pokrojonego szczypiorku. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry i włóż do marynaty na godzinę. Pokrój w paski marchewkę i ogórka.
  4. Na długie patyczki powbijaj mięso. Część obtocz w papryce, część w sezamie, a część pozostaw bez przypraw.
  5. Na rozgrzanym oleju smaż kawałki kurczaka przez około 2 minuty z każdej strony.
  6. Na liściu sałaty ułóż kawałek ogórka, pasek marchewki, szczypiorek oraz patyk z kurczakiem.