Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z kurczaka - 500 gramów
  • Marynata do kurczaka:
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • ocet ryżowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • Sezamowy ryż jaśminowy:
  • ryż jaśminowy - 200 gramów
  • cebula dymka bez szczypioru, posiekana - 2 łyżki
  • biały sezam - 3 łyżki
  • czarny sezam - 2 łyżki
  • olej roślinny - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy lub sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Sałata:
  • ulubiona sałata
  • posiekany szczypiorek
  • cebula dymka
  • ogórek - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • świeże bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kurczaka. W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić.
  2. Filety z kurczaka oczyścić z kostek i błonek. Włożyć do miski, wlać wystudzoną marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do małej formy żaroodpornej włożyć filety, wlać marynatę i piec ok. 30 minut.
  4. Mięso wyjąć z piekarnika. Kurczaka najlepiej pokroić dopiero po około 7 minutach, aby z mięsa nie wypłynęły soki. Mięso podajemy polane sosem i posypane ziarnami sezamu.
  5. Przygotowanie ryż jaśminowy. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na tacę. Na dużej patelni odgrzać olej, włożyć sezam, cukier i posiekaną dymkę i chwilkę podsmażyć, dodać ocet lub sok z cytryny i jeśli płyn już wyparuje włożyć ryż, smażyć przez około 4 minuty aż zacznie lekko się rumienić. Na koniec doprawić solą, pieprzem.
  6. Przygotowanie sałaty. Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, soli świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz. Do mieszanki sałat dodać pokrojonego pomidora, ogórka i posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polać sosem winegretem i wymieszać. Udekorować.