Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • młoda kapusta - 0.25 sztuk
  • ziemniaki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • chili - 0.5 sztuk
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • olej - 50 mililitrów
  • woda - 125 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Fix rozmieszaj ze 125 ml wody oraz posiekanym chilli i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dopraw nim mięso i wymieszaj.
  2. Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki a następnie smaż na rozgrzanej oliwie. Odłóż na bok.
  3. Obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź.
  4. Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i przesmaż na patelni. Kapustę pokrój w szerokie paski, dodaj na patelnię i smaż chwilę razem. Oprósz majerankiem i dopraw do smaku.
  5. Następnie do kapusty dodaj usmażone klopsiki oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko razem wymieszaj i natychmiast podawaj.