Placek jogurtowy
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C °C
  • 20 cm x 30 cm

Składniki:

  • jaja - 4 sztuki
  • cukier kryształ - 250 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny - 250 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
  2. Ucierając masę, stopniowo dodajemy do niej jogurt, roztopioną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  3. Blachę smarujemy kostką do pieczenia Kasia i posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej masę i pieczemy około 40 minut w temperaturze ok. 180 °C, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.