Placki z cukinii

Składniki:

  • cukinia - 50 dekagramów
  • olej - 3 łyżki
  • por - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 0.5 szklanek
  • mąka - 30 dekagramów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • koperek - 1 pęczek
  • dymka ze szczypiorem - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowuj ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Wlej mleko, wbij jajka i dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Cukinię po umyciu obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Pora umyj i pokrój w cienkie pół plasterki.
  4. Dymkę ze szczypiorkiem oraz koperek umyj, odsącz i posiekaj.
  5. Warzywa wymieszaj dokładnie z ciastem i sosem sojowym.
  6. Łyżką nabieraj niewielkie porcje masy. Kładź je na rozgrzany olej i smaż placki z obu stron do czasu, gdy się zarumienią.