Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto na placuszki
  • mąka gryczana - 200 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 350 mililitrów
  • drobno posiekana pietruszka - 1 pęczek
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • olej roślinny do ciasta - 4 łyżki
  • olej roślinny do smażenia
  • farsz
  • mięso mielone wołowe - 500 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • drobno posiekane kapary - 3 łyżki
  • drobno pokrojone suszone pomidory - 50 gramów
  • zielone oliwki pokrojone w plastry - 50 gramów
  • drobno posiekana czerwona cebula - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • ugotowana fasolka szparagowa pokrojona w centymetrowe kawałki - 100 gramów
  • chorizo - 100 gramów
  • starty parmezan - 50 gramów
  • sos
  • pomidory pelati - 1 słoik
  • śmietana 18% do dekoracji - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na placuszki połącz ze sobą dokładnie je mieszając - tak, by nie miały grudek. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję gęstej śmietany. Na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni porcja po porcji smaż z dwóch stron cienkie, okrągłe placuszki. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  2. W garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż do chwili, aż się zeszkli. Dodaj wtedy mielone mięso. Smaż do momentu, gdy z garnka odparuje cała woda, a mięso będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, pomidory pelati, parmezan, posiekane kapary, zmielony kmin rzymski, oliwki oraz suszone pomidory i fasolkę szparagową. Przyprawa do mięsa mielonego Knorr sprawi, że farsz będzie idealnie doprawiony.
  3. Gotowy farsz nałóż na połowę z placków, następnie każdy z nich przykryj plackiem z góry. Na gotowe cieple placuszki z farszem nakładaj po łyżce śmietany i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Posyp parmezanem.